Marxa Nòrdica

A la consulta mèdica Doll, ens il·lusiona oferir  diferents estratègies per millorar el vostre benestar. Amb aquest interès avui us presentem una activitat física sorprenent i molt interessant, és la Marxa Nòrdica i si voleu podreu aprendre i practicar amb nosaltres.

Però primer anem a fer una mica d’ història i presentació.

HISTÒRIA

El primer tipus de Nordic Walking (Marxa Nòrdica) es remunta a principis dels anys 1930, a Finlàndia, quan l’equip nacional finlandès d’Esquí Nòrdic, va començar a entrenar amb la tècnica d’esquí nòrdic també durant l’estiu, caminant i corrent amb pals d’esquí. D’aleshores ençà, aquest ha estat un mètode important d’entrenament fora de temporada per, tots els esquiadors d’esquí nòrdic de competició, així com en d’altres esports.

Les primeres classes documentades de “caminar amb pals”, i de promoció d’aquesta forma d’exercici fora de l’àmbit de competició esportiva, daten de 1966, a l’escola de Viherlaakso a Hèlsinki, a càrrec de la professora d’educació física Leena Jaaskeelainen. En els anys 1968-1971 la Universitat de Jyvaskyla, en la seva Facultat de Ciències de l’Esport i de l’Educació Física, de la qual Leena Jaaskelainen és professora, introdueix l’ús de pals per caminar en les seves classes pràctiques i com a base per a desenvolupar diversos exercicis .

En 1973-1981 Leena Jaskeelainen, com a membre de la Junta Nacional d’Educació, pertanyent al Ministeri d’Educació a Finlàndia, introdueix la caminada amb pals dins les noves idees per a l’educació física a les escoles. El 1987 es realitza la primera presentació pública de caminar amb pals d’esquí de fons a la Finlàndia Kavely (Caminada de Finlàndia) a Tampere. El 1988 un esdeveniment públic de caminar amb pals és organitzat per Tuomo Jantunnen, director de Suomen LATU (Associació Central per als Esports Recreatius i Activitats a l’Aire Lliure).

Les primeres investigacions i tests sobre els efectes beneficiosos del Nordic Walking per a la salut, daten de 1996, a Finlàndia. El Nordic Walking, en la seva forma actual, s’inicia el 1996 quan tres entitats van ajuntar els seus esforços per tal de desenvolupar-lo. Aquestes van ser Suomen LATU (Associació Central per Esports Recreatius i Activitats a l’Aire Lliure), l’Institut Finlandès d’Esports, i el fabricant finlandès de pals Exel. Exel proposa el 1997 el nom “Nordic Walking” per a ús internacional, traduint-se a casa nostra com a “Marxa Nòrdica”. Al seu torn, es desenvolupa el primer pal de fibra de carboni per a aquesta pràctica, i s’inicia el desenvolupament internacional d’aquesta nova pràctica esportiva. L’any 2000 es constitueix a Finlàndia la INWA (Associació Internacional de Nordic Walking, posteriorment federació), sent els primers membres Finlàndia, Àustria i Alemanya.

QUÈ ÉS LA MARXA NÒRDICA?

La Marxa Nòrdica ( a partir d’ara M.N.) és una modalitat d’activitat física, on al fet de caminar se li afegeix l’ús actiu d’uns pals específics, dissenyats per a la seva pràctica. Tanmateix, les característiques de la caminada natural i biomecànicament correcta, es mantenen en tots els seus aspectes.

L’amplitud i el moviment del braç en una correcta tècnica de M.N. respecta la traça del moviment de la caminada natural.

Aquestes són algunes de les característiques similars a la tècnica clàssica de l’esquí de fons -origen del Nordic Walking-, com:

– La inclinació del pal durant la fase de suport.

– Control del pal mitjançant la dragonera o la corretja.

– Ús actiu i dinàmic dels pals.

La correcta utilització dels pals implica activament la part alta del cos al caminar, posicionant a aquest cap endavant. L’esforç físic es distribueix de forma versàtil, equilibrada i apropiada, sobre diversos grups musculars de tot el cos. L’aplicació correcta de la tècnica de l’ús del pal, ofereix la possibilitat d’intensificar, de manera significativa, la progressió de la gambada, augmentant el treball muscular de la part alta del cos. Tanmateix, dóna la possibilitat d’implicar altres músculs de la resta del cos.

La marxa nòrdica és una activitat física segura, natural, dinàmica, eficient i adaptable a tothom, que implica tot el cos, de manera simètrica i equilibrada. L’objectiu global de la M.N. és el benestar general, físic i psíquic i està basat en les següents característiques fonamentals:

–  Caminada i moviment segur, saludable, i biomecànicament correcte.

–  Posició i alineació del cos correctes.

–  Moviment natural i fluid, tant dels músculs de la part alta, com de la part baixa, i de la part central del cos.

–  Un entrenament harmònic i simètric de tot el cos.

– Un entrenament aeròbic eficaç, mitjançant l’activació, tant dels petits com dels grans grups musculars, produint un moviment rítmic i dinàmic.

– Un augment de la circulació sanguínia i de la oxigenació del metabolisme.

– La intensitat i els objectius de l’entrenament poden ser fàcilment adaptats a les necessitats individuals.

– La contínua alternança de contracció i relaxació dels músculs involucrats, alleugereix les tensions musculars.

– Les habilitats que ens ofereix es poden aprendre dia a dia en el transcurs de tota la vida.

– És una activitat física adaptada a tothom, independentment de l’edat, el sexe o la condició física.

LA TÈCNICA

La tècnica de la Marxa Nòrdica es basa en els principis següents:

– Tècnica correcta al caminar.

– Una postura i una correcta alineació del cos, l’estabilitat central, l’ús actiu dels músculs de l’esquena, i l’abdomen.

– Ús adequat de la tècnica específica dels bastons -tècnica similar a l’esquí de fons, pas clàssic-.

Això significa que la Marxa Nòrdica és una nova forma de moure’s, amb l’ajuda d’uns pals especialment dissenyats, però sense canviar el moviment natural, fluid i suau. Al mateix temps, aplicant la tècnica correcta, pot convertir-se en un entrenament eficaç, natural i complet, per mantenir-se en forma, i tonificar i enfortir tot el cos.

La concepció global de la M.N. representa un projecte global per al benestar del cos i la ment. La idea fonamental de la disciplina rau en el fet que els coneixements adquirits durant la pràctica, han de ser transferibles a la vida quotidiana.

La tècnica respecta la forma natural del cos humà, i s’adapta a moure’s en diferents condicions a diferents velocitats i en diferents tipus de terreny.

Podem fer M.N. a la platja, a la muntanya, pels parcs de les ciutats, pel mateix asfalt i també damunt la neu. Aquesta és la grandesa i la bellesa de la M.N., on cada persona pot triar la intensitat de la pràctica que millor s’adapta a les seves condicions físiques, o fer variacions, de acord amb els objectius que es vulguin aconseguir.

ELS BASTONS

Els bastons són el material bàsic i essencial. Estan especialment dissenyats per a la pràctica de la M.N. i tenen les característiques següents:

–  Part superior: empunyadura ergonòmica i una dragonera especial.

– Part central: una canya resistent, lleugera i rígida o lleugerament flexible.

–  Part inferior: una puntera rígida i un tac de goma per l’asfalt.

Pel que fa a l’alçada del pal, la forma més senzilla de calcular és, agafant correctament un bastó per l’empunyadura, sense el tac de goma, amb el bastó perpendicular a terra: el colze ens ha de quedar en un angle aproximat de 90 º respecte a terra. Així mateix cal considerar altres factors: la proporcions de les extremitats -no tots som iguals-, la longitud de la gambada, la mobilitat articular i la condició física.

Per a la pràctica habitual en el nivell salut, es podrà escollir un bastó una mica més curt, i per al nivell esportiu i per als exercicis atlètics, els bastons han de ser més llargs, uns 10,5 cm més. També hi ha una fórmula parell calcular la longitud: alçada x 0,68 cm en nivell fitness i alçada x 0,66 a nivell salut, però tot i així, cal tenir en compte les diferents proporcions de les extremitats.

MARXA NÒRDICA PER A TOTS

És una activitat ideal per iniciar a persones sedentàries en la pràctica d’exercici físic, ja que la seva simplicitat i poca sensació de cansament, fan que no decepcioni d’entrada, com pot passar amb altres esports més exigents.

És accessible a tothom, la poden practicar persones de totes les edats, només cal agafar un parell de bastons i sortir de casa. Es pot practicar sol o en grup. És una activitat senzilla, pràctica i a l’aire lliure.

Podem practicar la M.N. amb tres nivells d’exigència diferents:

-NIVELL SALUT: Per practicar hàbits saludables i exercitar el cos.

-NIVELL FITNESS: Pràctica més activa i continuada on la implicació del treball muscular i cardiovascular és una mica més gran.

-NIVELL ESPORTIU: Pràctica molt activa i exigent, indicada a persones amb una bona condició física i realitzada en entorns variats, amb terrenys irregulars i desnivells constants. Aquest nivell és una barreja entre la M.N. i el Trail Running.

També és una eina molt adequada per treballs de recuperació en lesions esportives, problemes articulars, molèsties lumbars, sobrecàrregues cervicals i també per recuperar mobilitat en la rehabilitació d’algunes intervencions com mastectomies, etc.

Share on facebook
Facebook

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Últimes entrades:

Marxa Nòrdica

A la consulta mèdica Doll, ens il·lusiona oferir  diferents estratègies per millorar el vostre

logo_footer

© Doll Consulta Mèdica 2020